Zonnepanelen Dongeradeel kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Dongeradeel? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en je kunt er geld mee verdienen. D.m.v. innovatieve zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Door dalende kosten, de opties voor BTW teruggave, en de toe te passen salderingsregeling besluiten meer en meer mensen te investeren. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Via onze tool lees jij actuele gegevens over zonnepanelen kopen in Dongeradeel!

zonnepanelen installateur 9101
 • Een kleiner energiecontract.
 • Zet het milieu op 1.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Interessante salderingsregeling.

ProvincieFriesland
GemeenteDongeradeel
Postcode9101
Netnummer0519 (+31519)
Gasverbruik M31490 M3
Stroomverbruik kWh2470 kWh
Gemiddelde energierekening€153,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Dongeradeel juli 2024

De landelijke subsidiepot is er niet meer sinds 2013. Regelmatig hebben gemeenten subsidieregelingen en speciale groene leningen. Op de energie pagina’s van www.dongeradeel.nl doorzoek je hoe het ervoor staat in de gemeente Dongeradeel. Is er niets over te lezen? Benader dan eens energiesubsidiewijzer.nl. Overigens is de betaald 21% BTW aftrekbaar voor de belasting. Dit levert al snel honderden euro’s op. Daarbij kan men kiezen voor de uitstekende salderingsregeling.

 • Subsidiemogelijkheden zijn niet beschikbaar.
 • In de gemeente Dongeradeel kan je mogelijk een aanvraag doen voor een groene lening.
 • Iedereen heeft recht op BTW-teruggave.
 • Via de salderingsregeling wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Gemeentelijke subsidies & leningen in Dongeradeel
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? In Dongeradeel kan je bijv. gebruik maken van SVn Duurzaamheidslening. Dit zijn interessante leningen waardoor gezinnen extra goedkoop een lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

BTW terugvragen
Gaat het om een particuliere zonnepanelen installatie? Wat dat betreft mag jij de betaalde BTW van de bestelling aanvragen voor teruggave. Hierop zit 21% BTW. Indien je kiest voor een pakket met 10 panelen (€5200), dan is het belastingvoordeel al €1092. Vul het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders hiervoor in. Geen zin in gedoe? Er zijn allerlei bedrijven die dit graag voor jou regelen.

Salderingsregeling
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor krijg jedezelfde prijs als je zelf betaalt voor stroom. Met een duur woord heet dit salderen. Genereren je panelen echter te veel stroom? Dan is de aanbieder een lagere vergoeding verschuldigd voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Energieleveranciers spreken vaak over terugleververgoeding. Hoe hoog dit bedrag is bepaald je leverancier en zit vaak tussen de €0,055 en €0,11

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met 6 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, echter ook op financieel vlak. Grofweg 700.000 huizen hebben panelen laten installeren.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Dongeradeel zitten vaak tussen de €5300 en €5900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Verwachte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen resulteert in grofweg 2940 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Greenchoice of Pure Energie betaal je hiervoor wel €661,5 (prijspeil juli 2024). Door goedkope zonnepanelen in Dongeradeel bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht bekijk jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
121006€3450 – €4400€420
2306011€5125 – €5775€500
3341015€5925 – €6100€850
4387017€6350 – €6725€930
5454020€6925 – €7250€980
6495022€7475 – €7850€1050

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Dongeradeel bekijk jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dongeradeel is 2470 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 12 panelen van 290 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op de toekomstige situatie. Voor 825 kWh zijn 4 pv-panelen gewenst, voor 1800 kWh gaan we uit van 8, voor 2850 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3925 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de consumenten kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens vind je dunne-film panelen. Deze panelen hebben een fraai uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Dongeradeel?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-dongeradeel

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Dongeradeel vergelijken? Op basis van de adviezen van onze specialisten tref je zonder problemen een erkende specialist in je postcodegebied. De meeste installateurs beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de offerteprijs. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Verduidelijk de aard van de woning. Het type huis (plat of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn daarin van belang. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige voorziet jou dan van betrouwbaar zonnepanelen advies in Dongeradeel.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Daardoor weten wij hoe je te bereiken bent in het geval er extra info nodig is. Daarna verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van installateurs uit de buurt. Pas op voor alleen de goedkoopste prijzen, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Waarom kiezen voor een zonnepanelen collectief?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Maar let op: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er ontwikkelen nogal wat bijzondere collectieve zonnepanelen projecten. Denk dan aan gebouwendie hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, al vanaf €22,50 (maandelijks). Hoe doe ik mee?

 • Wordt lid van een energiecoöperatie in de gemeente Dongeradeel.
 • Jij kan een zonnedeel nemen via platforms als www.greencrowd.nl. De energie die jouw delen opwekken wordt in mindering gebracht op je energiecontract. Na de gekozen periode (meestal 15 jaar) wordt de initiële investering soms teruggestort.
 • Het is ook mogelijk om met buurtbewoners iets te regelen. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Dongeradeel op het dak van een wooncomplex.

Postcoderoosregeling Friesland
Een dergelijk zonnepanelen collectief is zeker een milieuvriendelijk optie. Maar het is ook financieel gezien een goede investering. Het stukje stroom dat toe te kennen is aan jouw zonnepaneel wordt in mindering gebracht op je energiecontract. Toelichting: Dit beperkt zich tot de reguliere stroomprijs, de energie op belasting blijf je dus wel gewoon betalen. Gaat het om een project in je eigen buurt (Dokkum, Metslawier, Ee – Zuidoost, Anjum – Noordoost, Oosternijkerk – Noordwest, Ternaard, Holwerd, Hantum)? In dat geval mag men ook belastingen op stroom inhouden op de energienota. Met een duur woord heet dit de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (Dit heet ook wel de postcoderoos-regeling). De richtlijn is dat jij gezamenlijk met buurtbewoners een coöperatie gaat vormen (postcodes 9100, 9101, 9102, 9103).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente