Wat is de gemiddelde prijs van zonnepanelen installatie

ls je van plan bent om zonnepanelen aan te gaan schaffen dan wil je uiteraard weten wat je dit allemaal gaat kosten. Wat is de gemiddelde prijs van zonnepanelen en hoe wordt deze prijs opgebouwd? Ook kun je met de vraag zitten hoe de prijs nu precies berekend wordt.

De gemiddelde prijs van een installatie van zonnepanelen kan erg verschillen. Allereerst hangt het van de prijs af van het type zonnecellen. Monokristallijn silicium heeft een hogere prijs dan polykristallijn silicium. De zonnepanelen die van Europese kwaliteit zijn hebben een iets hogere prijs dan die van de Aziatische kwaliteit. De gemiddelde zonnepanelen prijs is ongeveer €2,- per Wp. Uiteraard komen bij de zonnepanelenprijs nog eens de kosten van de installatie. Als je de installatie niet zelf doet, maar uit laat voeren door een bedrijf dan liggen de kosten meestal op een kwart van de prijs van het hele zonnepanelen-systeem. De prijs van een gemiddeld zonnepanelen systeem (8 of 9 zonnepanelen) ligt meestal tussen de €600,- en €1000,-.

Hoe wordt de prijs van PV panelen opgebouwd?

De prijs die gehanteerd wordt van een zonnepaneel zegt nog niet alles. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de prijs van het totale PV-panelen systeem. De prijs is opgebouwd uit een aantal dingen. Allereerst de zonnepanelen zelf, dit gaat meestal om 6 tot 8 panelen. Daarnaast is er de omvormer, ook wel inverter genoemd. Dat is een verplicht onderdeel, de omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in zogenoemde net klare wisselstroom. Onderdeel van de prijs is ook de bekabeling, deze is nodig voor de verbinding tussen de verschillende zonnepanelen, de omvormer maar ook het elektriciteitsnet. Montagesets zitten ook bij de opbouw van de prijs in, deze zijn bedoeld om de zonnepanelen aan het dak te bevestigen. Daarnaast is er de installatie zelf. Het gaat dan om het zonnepanelen systeem en de kosten die je moet maken voor een extra groep in de meterkast. Daarnaast zijn er nog een aantal opties. Allereerst de console, deze is nodig als de panelen op een platdak geplaatst gaan worden. Een andere optie is de meter, deze dient voor de registratie en terug levering. Een andere optie is het meetstation, deze meet het vermogen van de zonnepanelen en toont aan of alles optimaal werkt. Bekijk direct de mogelijkheden in Tilburg, Amersfoort, Arnhem en Wageningen.

Hoe wordt de prijs berekend?

Het vermogen van zonnepalen wordt uitgedrukt in de term Wattpiek, afgekort met Wp. Zo kun je dus ook de zonnepanelen prijs per Wattpiek uitdrukken wat helpt om het allemaal overzichtelijker te maken. Wattpiek is de term voor het maximale vermogen dat zonnepanelen kunnen opwekken als er ideale omstandigheden zijn. Deze zul je echter zelden aantreffen. Daarom wordt het vermogen van de zonnepanelen ook gecorrigeerd, met de factor 0,85. Als je een zonnepanelen systeem hebt met het vermogen van 2000 Wp dan levert deze in Nederland 1700 kilowattuur aan bruikbare elektriciteit. Dat is ongeveer de helft van je huishouden. De prijs van de zonnepanelen ligt momenteel rond €2,- per Wp. Dan is de rekensom eenvoudig, voor 2000 Wp kun je uitgaan van een prijs van €4000,-.