Zonnepanelen Waaxens kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Waaxens? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en besparen je geld. Door gebruik te maken van zonnepanelen op jouw woning kan je zelf stroom opwekken. Door o.a. de dalende prijzen van de panelen, de opties voor BTW teruggave, en de terugleververgoeding (saldering) gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan iedereen dat zomaar doen? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Geholpen door deze pagina lees je bruikbare toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Waaxens!

zonnepanelen installateur 9152
 • Minder betalen voor stroom.
 • Milieubewuste keuze.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Lange levensduur.

ProvincieFriesland
GemeenteDongeradeel
Postcode9152
Netnummer0519 (+31519)
Gasverbruik M31490 M3
Stroomverbruik kWh2470 kWh
Gemiddelde energierekening€153,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Waaxens september 2023

De subsidieregeling op landelijk niveau bestaat niet meer. In sommige gemeentes zijn er regionale subsidies en/of een duurzaamheidslening. Middels de energie info op www.dongeradeel.nl check jij welke regelingen er zijn in de gemeente Dongeradeel. Kan je hier niets over vinden? Surf naar energiesubsidiewijzer.nl. Verder is de betaald 21% BTW aftrekbaar voor de belasting. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Daarbij kan men kiezen voor de aantrekkelijke salderingsregeling.

 • De landelijke subsidiepot is leeg.
 • In de gemeente Dongeradeel kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Iedereen heeft recht op BTW-teruggave.
 • Aan de hand van de salderingsregeling worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Gemeentelijke subsidies / leningen in Waaxens
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? In Waaxens kan je aan de slag met o.a. de Energiebespaarlening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren erg goedkoop een speciale lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

BTW terugvragen
Bent u een particuliere zonnepanelen klant? Dan mag je de BTW van de aankoop indienen als teruggave. Het gaat om 21% BTW van de factuur. In het geval van 10 zonnepanelen (€4700), dan profiteer je al van een korting van €987. De BTW vraag je terug via het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Wil je dit niet zelf doen? Dan kan je het ook uitbesteden

Salderingsregeling
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terugleveren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding die gelijk is aan het tarief dat je betaalt voor stroom. De term hiervoor is salderen. Wek je meer op dan je verbruikt? Als dat het geval is is de aanbieder een lagere vergoeding verschuldigd voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Jouw energie maatschappij noemt het een terugleververgoeding. Deze compensatie wisselt per leverancier en ligt tussen de €0,06 en €0,105

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Ongeveer 600.000 gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen hangt af van het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Waaxens zitten vaak tussen de €4100 en €6500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa ongeveer 2720 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Eneco en Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €612 (vergoeding september 2023). Met goedkope zonnepanelen in Waaxens is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de tabel bekijk je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120208€3675 – €4500€410
2295011€5200 – €5850€525
3335014€5900 – €6125€875
4402016€6375 – €6700€890
5459019€7000 – €7275€980
6505021€7400 – €7925€1080

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Gezien de zonnepanelencheck Waaxens achterhaal jij of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Waaxens bedraagt 2470 kWh. Dit kan je zelf opwekken met pakweg 10 zonnepanelen van 300 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1950 kWh zijn dat er circa 7, voor 2825 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 4000 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Meer dan 50% van de bewoners kopen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Tevens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Waaxens?

Bij het installeren van zonnepanelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-waaxens

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Waaxens vergelijken? D.m.v. de uitleg die hierna komt heb jij zonder problemen een goede vakspecialist in je postcodegebied. Verschillende specialisten hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de tarieven. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Beschrijf de opdracht

  Verduidelijk de eigenschappen van het huis. De dak-categorie (plat of schuin) en de ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf geeft op die manier uitstekend zonnepanelen advies in Waaxens.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Hierdoor is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 4-5 dagen volgen er offertes van vakmannen die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op de beste aanschafprijs, maar check ook op eventuele keurmerken (bijv. IEC keurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, CE-keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe aantrekkelijk is een zonnepanelen collectief?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien allerlei bijzondere collectieve zonnepanelen projecten. Voorbeelden zijn ondernemingen die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, al vanaf +/- €17,50 per 4 weken. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

 • Direct deelnemen in een energiecoöperatie in de gemeente Dongeradeel.
 • Je kunt een zonnedeel kopen via platforms als ZonnepanelenDelen. De stroom die “jouw” panelen genereren wordt verminderd met jouw energierekening. Na afloop van de looptijd (meestal 15 jaar) krijg je de inleg vaak weer terug.
 • Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Waaxens op het dak van een groot kantoorgebouw.

Postcoderoosregeling Friesland
Het zonnepanelen collectief is absoluut een “groene” investering. Maar het levert ook euro’s op. Jouw stukje zonnestroom wordt in mindering gebracht op je energiecontract. Concreet: het gaat alleen om de prijs van stroom, de belasting op elektriciteit kan je niet terugvorderen. Gaat het over zonnestroom uit de buurt (Dokkum, Metslawier, Ee – Zuidoost, Anjum – Noordoost, Oosternijkerk – Noordwest, Ternaard, Holwerd, Hantum)? Wat dat betreft kan je ook stroom-belastingen aftrekken van je energierekening. We spreken dan van de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (Dit basisprincipe heet postcoderoos-regeling). De regel is dat je samen met anderen een coöperatie of Vereniging van Eigenaren vormt (postcodes 9152).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!