Terugverdientijd zonnepanelen juli 2024

Of je nu rekent met…

  • terugverdientijd (wij gaan uit van 8 tot 10 jaar) of
  • besparing per maand (tussen € 60 en € 125,-) of
  • rendement over een periode van 25 jaar (€ 10.000 tot wel € 75.000):

…zonnepanelen zijn in alle gevallen goed voor de bankrekening. Recent onderzoek toont aan dat opwekken via zonnepanelen nu goedkoper is dan traditionele energie. En dat verschil wordt door de stijgende energieprijzen de komende jaren alleen maar groter.

Voor particulieren die wel willen maar (op dit) moment onvoldoende financiele middelen hebben adviseren wij de duurzaamheidslening of een verhoging van de hypotheek. Als je van plan bent een gedeelte van je hypotheek af te lossen adviseren wij dat niet te doen! Het rendement van de aflossing is [hypotheekrente%] x [belasting%]. Dit is in de meeste gevallen lager (2 tot 3,5%) dan het rendement op een investering in zonne-energie (8%). Wij adviseren: investeer in jezelf en het milieu, niet in de bank.

Hoeveel panelen: verbruik en ruimte

Energiebehoefte speelt een rol maar ook de beschikbare ruimte op het dak. De panelen moeten een hoek van ongeveer 30º maken. Maar alles tussen de 20º en 60º is eigenlijk wel goed. Dit kan weer verschillen per merk.

Je wilt niet dat een paneel in de schaduw van een ander paneel komt, dat vermindert het rendement van het hele systeem. Op een plat dak kunnen grofweg 40% minder panelen dan op een schuin dak. De tussenruimte tussen 2 rijen panelen is ongeveer 2 meter. De panelen moeten ongeveer 50cm van de zijkant geplaatst worden. Direct een offerte? Zoek een installateur. Bijvoorbeeld in Meppel, Soest of Terneuzen.

Het stroomverbruik is vooral afhankelijk van de gezinsgrootte. In onderstaande tabel kun je bekijken hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt:

Nauwkeuriger is het om de afrekeningen van de afgelopen jaren na te kijken.

De gemiddelde energieprijs: stijgt!
De gemiddelde energieprijs voor particulieren bedraagt op dit moment € 0,24 per kWh en is de afgelopen 12 jaar met gemiddeld 7% gestegen (bron: CBS).

VVE’s in nieuwbouw en bedrijven betalen als gevolg van meerjarige volume-contracten minder. Bekijk je jaarafrekening en laat ons doorrekenen wat je kunt besparen.

Wat kost het en wat bespaar ik?

Voor 4.150 kWh zijn 20 panelen nodig om geheel in de behoefte te voorzien. Een dergelijke installatie kost ongeveer € 10.500,- inclusief installatie. Je bespaart hiermee 4.150 x € 0,24 = € 996, per jaar. Zet je dit geld jaarlijks op een spaarrekening dan is de investering in minder dan 9 jaar terugverdiend. Het rendement over een technische levensduur van 25 jaar is 7%. Het rendement op een deposito is bruto 3,5% en na vermogensrendementheffing nog maar 2,3%.

Is je dak te klein of zijn de financiele middelen niet toereikend? Geen nood, alle kleine beetjes helpen. Al vanaf 4 panelen loont het de moeite om de vaste kosten van omvormer en installatie terug te verdienen. Ook kun je overwegen om het dak van je buurman te huren in ruil voor een vergoeding. Wij kunnen je adviseren over dit “recht van opstal”. Laat je voorrekenen wat het jou en het milieu oplevert en vraag een offerte op.