Zonnepanelen Metslawier kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Metslawier? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en besparen je geld. Met zonnepanelen op je woning wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Gezien het financieel interessante plaatje, de BTW regeling waarbij je 21% kunt terugvragen, en salderingsregeling (teruglevering) beschikken al ruim 500.000 huizen over zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Door de zonnepanelen-vergelijker ontdek jij actuele gegevens die helpen bij zonnepanelen kopen in Metslawier!

zonnepanelen installateur 9123
 • Minder betalen voor stroom.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieFriesland
GemeenteDongeradeel
Postcode9123
Netnummer0519 (+31519)
Gasverbruik M31490 M3
Stroomverbruik kWh2470 kWh
Gemiddelde energierekening€153,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Metslawier maart 2024

De landelijke subsidieregeling is niet meer van kracht. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje voor duurzame investeringen. Via hun online portaal www.dongeradeel.nl lees jij hoe het ervoor staat in de gemeente Dongeradeel. Is er niets over te lezen? Benader dan eens energiesubsidiewijzer.nl. Evengoed kan men de BTW terugvragen over de factuur. Op die manier bespaar je zo €800,00. Tevens kan men kiezen voor de uitstekende salderingsregeling.

 • De landelijke subsidiepot is leeg.
 • In de gemeente Dongeradeel zijn er een aantal opties.
 • Elke consument kan gebruik maken van de BTW-teruggave.
 • Met de salderingsregeling wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Gemeentelijke subsidies of leningen in Metslawier
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? In Metslawier kan je aan de slag met o.a. de GreenLoans lening. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren met een interessante rente een speciaal type lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

BTW terugvragen
Gaat het om een particuliere zonnepanelen installatie? In die situatie kan men de aankoop BTW terugkrijgen. Men rekent bij installatie altijd 21% BTW. Neem je een complete set met 10 panelen (€5550), dan bedraagt dit al €1165,5. Hiervoor gebruik je het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Wil je dit niet zelf doen? Er zijn verschillende bedrijven die dit kunnen doen.

Salderingsregeling
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terugleveren aan het net. Hiervoor ontvang je de gehanteerde stroomprijs. Het gaat dan om salderen. Genereren je panelen echter te veel stroom? Dan is de aanbieder een lagere vergoeding verschuldigd voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit staat bekend als terugleververgoeding. Deze vergoeding is per aanbieder anders en ligt tussen de €0,035 en €0,08

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een 4 procent spaarrente. Niet alleen goed voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Ongeveer 500.000 huishoudens hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Metslawier liggen tussen om en nabij de €4100 en €6000, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen staat voor circa 2940 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Delta en/of Pure Energie staat dit al gauw gelijk aan €661,5 (vergoeding maart 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Metslawier bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht bekijk jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117406€3600 – €4500€390
2295011€5025 – €5700€500
3336014€6000 – €6225€850
4396018€6450 – €6600€920
5454020€6900 – €7175€1000
6492023€7575 – €8175€1070

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Metslawier achterhaal je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Metslawier bedraagt 2470 kWh. Dit staat voor omstreeks 12 panelen van 290 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 panelen gewenst, voor 1825 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2900 kWh gaan we uit van 11, en voor 4000 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst verschilt niet veel. Bijna alle investeerders verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer vind je dunne-film panelen. Dit type PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Metslawier?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Dikwijls is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-metslawier

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Metslawier vergelijken? Aan de hand van onderstaande tips heb je zonder problemen een erkende installateur in je woonplaats. Veel specialisten hebben de beschikking over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de tarieven. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Spreken we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Treft het een woning in privé-bezit? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Specificeer zo specifiek mogelijk het huis. Het type woning (schuin en/of plat) en de oriëntatie van de woning zijn hierin van enorm belang. Kies ook de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman levert jou dan ook geschikt zonnepanelen advies in Metslawier.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. We vragen om jouw voornaam en achternaam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Op basis daarvan weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Aansluitend krijgt u natuurlijk de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  Na zo’n 5 werkdagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs uit uw regio. Beperk je niet alleen tot de scherpste aanbieder, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (zoals IEC keurmerk, ISO certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Wat is een zonnepanelen collectief?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of heb je onvoldoende budget? Maar let op: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien diverse duurzame collectieve zonnepanelen projecten. Onder andere scholen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, al vanaf €17,50 per 4 weken. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

 • Actief participeren in een energiecoöperatie in de gemeente Dongeradeel.
 • Er is altijd een zonnedeel beschikbaar via concepten als Greencrowd.nl. Het aandeel stroom dat jij opwekt wordt verminderd met jouw energierekening. Na afloop van de overeengekomen periode (15 jaar) krijg je de inleg vaak weer terug.
 • Je kunt ook zelf de touwtjes in handen nemen. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Metslawier op het dak van een wooncomplex.

Postcoderoosregeling Friesland
Een speciaal zonnepanelen collectief is zeker een milieuvriendelijk optie. Maar het levert ook euro’s op. Het stukje stroom dat toe te kennen is aan jouw zonnepaneel wordt afgetrokken van je energierekening. Toelichting: er wordt alleen een stroomprijs verrekend, de belasting op elektriciteit kan je niet terugvorderen. Betreft dit zonnestroom uit de buurt (Dokkum, Metslawier, Ee – Zuidoost, Anjum – Noordoost, Oosternijkerk – Noordwest, Ternaard, Holwerd, Hantum)? Wanneer het in die categorie valt mag je ook de belasting op stroom in mindering brengen op de energierekening. Dit noemen we de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (Dit heet ook wel de postcoderoos-regeling). Uitgangspunt is dat men met verschillende buurtbewoners een speciale coöperatie opstart (postcodes 9123).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!