Zonnepanelen Drachten kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Drachten? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en winstgevend. Door gebruik te maken van de nieuwste zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Gezien gunstigere prijzen, de opties voor BTW teruggave, en de interessante salderingsregeling beschikken al ruim 500.000 huizen over zonnepanelen. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Via deze website tref je waardevolle adviezen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Drachten!

zonnepanelen installateur 9201
 • Lagere maandlasten.
 • Groene investering.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9201
Netnummer0512 (+31512)
Gasverbruik M31430 M3
Stroomverbruik kWh2590 kWh
Gemiddelde energierekening€152,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Drachten maart 2024

De landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is al enige jaren uitgefaseerd. Regelmatig hebben gemeenten speciale regelingen en/of leningen. Via de site www.smallingerland.nl doorzoek je hoe het ervoor staat in de gemeente Smallingerland. Kom je er niet uit? Surf naar energiesubsidiewijzer.nl. Tevens is er de BTW teruggave-regeling met fiscaal voordeel. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Voorts mag je ook gebruik maken van de prima salderingsregeling.

 • Geen ISDE subsidiepot meer.
 • Binnen de gemeente Smallingerland is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening.
 • Iedereen mag de BTW van zonnepanelen terugvragen.
 • Op basis van de salderingsregeling kan je extra verdienen op je panelen.

Gemeentelijke leningen of subsidies in Drachten
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? In Drachten bestaan er mogelijkheden zoals de SVn Duurzaamheidslening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens met een lage rente een krediet kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

BTW terugvragen
Gaat het om een particuliere zonnepanelen installatie? In dat geval kan iedereen de aankoop BTW indienen als teruggave. Op de offerte zit namelijk 21% BTW. Neem je een complete set met 10 panelen (€5125), dan is het belastingvoordeel al €1076,25. Vul het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders hiervoor in. Geen zin in gedoe? Je kunt het door een externe partij laten doen.

Salderingsregeling
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je dezelfde prijs. Je streept dit weg tegen de afgenomen kWh stroom. We spreken dan over salderen. Wek je meer op dan je verbruikt? Wat dat betreft ontvang je een lagere vergoedingvoor dit “extra” deel. Energieleveranciers spreken vaak over terugleververgoeding. Deze compensatie wisselt per leverancier en fluctueert tussen de €0,05 en €0,09

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Om en nabij 600.000 woningen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt vastgesteld door de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te lager de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Drachten komen doorgaans uit tussen de €4000 en €6000 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Verwachte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op circa 2890 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Energiedirect en/of Nuon betaal je daarvoor zo’n €650,25 (prijs maart 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Drachten bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna ontdek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118908€3500 – €4475€420
2302013€5150 – €5725€600
3340016€6050 – €6225€875
4401017€6525 – €6675€890
5444019€6900 – €7225€970
6504021€7525 – €8050€1050

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Omwille van de zonnepanelencheck Drachten achterhaal je of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Drachten is 2590 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig zo’n 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 pv-panelen toereikend, voor 1925 kWh zijn dat er circa 8, voor 2825 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3875 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Wat is het beste type paneel?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. Bijna alle woningbezitters geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast zijn er dunne-film panelen. Dit type PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De investering is laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Drachten?

Voor het laten leggen van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-drachten

Een zonnepanelen-installateur vinden

Erkende zonnepanelen bedrijven in Drachten vergelijken? Middels het advies hieronder vind je in een zeer korte periode een professionele installateur in je postcodegebied. Tal van adviseurs hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer duidelijk het huis. De dak-categorie (plat en/of schuin) en de focus-richting van het huis zijn van groot belang. Maak ook een keuze voor een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur biedt zo professioneel zonnepanelen advies in Drachten.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Daardoor weten we hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Nadien verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  In 4-5 dagen volgen er offertes van specialisten uit uw regio. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan Recyclage, IEC keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Waarom kiezen voor een zonnepanelen collectief?

Beschik je over een huurwoning, is het dak te klein voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn nogal wat duurzame collectieve zonnepanelen projecten. Onder andere gebouwendie het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, al vanaf +/- €35,00 (maandelijks). Hoe werkt dit?

 • Wordt lid van een energiecoöperatie in de gemeente Smallingerland.
 • Jij kan een zonnedeel nemen via concepten als www.greencrowd.nl. “Jouw” zonnestroom wordt als teruglevering op je energierekening vermeld. Na het verstrijken van de periode (in de regel zo’n 15 jaar) krijg je het ingelegde bedrag soms weer terug.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Drachten op het dak van een gymzaal.

Postcoderoosregeling Friesland
Zo’n zonnepanelen collectief kan het verschil maken voor mensen die zelf geen woning hebben. Maar het is ook goed voor de portemonnee. De stroom die “jouw” panelen genereren wordt verminderd op je eigen energieverbruik thuis. Goed om te weten: dit is uitsluitend de stroomprijs, energiebelasting betaal je dus wel gewoon. Betreft dit stroom van zonnepanelen uit eigen dorp/stad/wijk (Drachten, Overig Smallingerland)? Als dat het geval is kan je ook de belastingen op energie verminderen met de jaarlijkse energierekening. Het gaat dan om de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (De postcoderoos-regeling is hiervoor in het leven geroepen). De conditie is dat jij gezamenlijk met buurtbewoners een coöperatie start (postcodes 9200, 9201, 9202, 9203, 9204, 9205, 9206, 9207).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!