Zonnepanelen Groningen kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Groningen? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en leveren ook nog eens euro’s op. Geholpen door zonnepanelen gericht op het zuiden is het mogelijk eigen energie te genereren. Als gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de fiscaal georganiseerde BTW teruggave constructie, en de terugleververgoeding (saldering) worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het overal mogelijk? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Middels deze pagina ontdek je waardevolle gegevens die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Groningen!

zonnepanelen installateur 9701
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieGroningen
GemeenteGroningen
Postcode9701
Netnummer050 (+3150)
Gasverbruik M31190 M3
Stroomverbruik kWh2320 kWh
Gemiddelde energierekening€130,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Groningen april 2024

De landelijke subsidieregeling kan je niet meer aanvragen. Er zijn gemeenten met speciale regelingen en/of leningen. Door gebruik te maken van www.gemeente.groningen.nl bekijk je wat er precies mogelijk is in de gemeente Groningen. Is de informatie niet te vinden? Surf naar energiesubsidiewijzer.nl. Ook kan je de BTW over jouw investering terugvragen. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Bovendien is er nog een interessante salderingsregeling.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie.
 • Binnen de gemeente Groningen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • De regeling m.b.t. BTW-teruggave is er voor iedereen.
 • Gebruikmakend van de salderingsregeling kan je extra verdienen op je panelen.

Gemeentelijke leningen / subsidies in Groningen
Direct zonnepanelen bestellen? In Groningen kan je onder andere een beroep doen op de Groene lening. Dit zijn interessante leningen waardoor consumenten zonder hoge lasten een duurzaamheidslening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

BTW terugvragen
Gaat het om een particuliere zonnepanelen installatie? In die situatie mag iedereen de BTW van de aankoop indienen voor teruggave. We spreken over een 21% BTW-tarief. Indien je kiest voor een pakket met 10 panelen (€5675), dan is het voordeel al €1191,75. Je dient je aan te melden als ondernemer via het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Kom je er niet uit? Tegen een kleine vergoeding kan iemand anders het doen.

Salderingsregeling
Stroom die je niet meteen verbruikt lever je terug aan het energienet. Hiervoor krijg je de stroomprijs, je kunt het wegstrepen tegen je verbruik. Jouw energie maatschappij noemt het salderen. Maak jij niet alle stroom uit je panelen zelf op? Als dat het geval is ontvang je een lagere vergoedingvoor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Dit basisprincipe heet terugleververgoeding. De hoogte hiervan is per contract anders en vinden we terug tussen de €0,05 en €0,10

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een 6 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Plusminus 650.000 gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (april 2024) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Groningen komen doorgaans uit tussen de €4400 en €5800 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op pak ‘m beet 2840 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie en Qurrent betaal je hiervoor wel €639 (vergoeding april 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Groningen is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hieronder ontdek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119607€3475 – €4200€400
2282013€5125 – €5850€625
3332014€6000 – €6250€800
4404017€6350 – €6700€880
5461020€6975 – €7300€990
6488022€7675 – €7950€1070

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Omwille van de zonnepanelencheck Groningen check je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Groningen is 2320 kWh. Dit staat voor om en nabij 12 pv-panelen van 285 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen passend, voor 1900 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2925 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3925 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. Bijna alle consumenten verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen zijn breed inzetbaar. De investering is laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Hoe zit het met een vergunning in Groningen?

Tijdens de montage van zonnepanelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaal is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-groningen

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Groningen vergelijken? Met onze stappenplan vergelijk jij snel en eenvoudig een betrouwbare specialist in je woonplaats. Verscheidene adviseurs beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar het tarief. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf expliciet het huis. Het soort dak (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Maak tevens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige geeft dan goedzonnepanelen advies in Groningen.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. We vragen om je voor- en achternaam, tel. nr. en uw huidige mailadres. Hierdoor weten wij hoe we met jou in contact kunnen komen wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  In een week krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven die werkzaam zijn in de buurt. Kijk verder dan de laagste prijs, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn IEC keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Wat is een zonnepanelen collectief?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Maar let op: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien diverse duurzame collectieve zonnepanelen projecten. Voorbeelden zijn clubhuizen die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, beginnend bij €25,00 (maandelijks). Wat zijn de mogelijkheden?

 • Direct deelnemen in een energiecoöperatie in de gemeente Groningen.
 • Men kan zich inschrijven voor een zonnedeel via platforms als Zonnepanelendelen.nl. De stroom die “jouw” panelen genereren wordt als teruglevering op je energierekening vermeld. Na de gekozen periode (in de regel zo’n 15 jaar) wordt het volledige investeringsbedrag weer teruggestort.
 • Het is ook mogelijk om met buurtbewoners iets te regelen. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Groningen op het dak van een wooncomplex.

Postcoderoosregeling Groningen
Het zonnepanelen collectief is zeker een milieuvriendelijk optie. Echter, het is ook financieel aantrekkelijk. Jouw stukje zonnestroom wordt afgetrokken van je energierekening. Vergeet niet: dit is uitsluitend de stroomprijs, energiebelastingen zijn uitgesloten. Gaat het over een lokaal project (Centrum, Oud-Zuid, Oud-West, Oud-Noord, Oosterparkwijk, Zuidoost, Helpman e.o., Zuidwest, Hoogkerk e.o., Nieuw-West, Noordwest, Noordoost, Noorddijk e.o., Meerdorpen)? Wat dat betreft kan jij ook de energiebelasting aftrekken van je energierekening. Met een duur woord heet dit de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (We spreken dan over een postcoderoos-regeling). Het is een must dat je gezamenlijk met plaatsgenoten een coöperatie of Vereniging van Eigenaren vormt (postcodes 9700, 9701, 9702, 9703, 9704, 9711, 9712, 9713, 9714, 9715, 9716, 9717, 9718, 9721, 9722, 9723, 9724, 9725, 9726, 9727, 9728, 9731, 9732, 9733, 9734, 9735, 9736, 9737, 9738, 9741, 9742, 9743, 9744, 9745, 9746, 9747).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente