Zonnepanelen Rijs kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Rijs? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en heb je razendsnel terugverdiend. Door middel van zonnepanelen bij je huis kan je zelf stroom opwekken. Omwille van de dalende prijzen van de panelen, de fiscale regeling (BTW teruggaven), en de saldering / teruglevering (vergoeding) worden er meer panelen dan ooit verkocht. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met behulp van onze tool tref je bruikbare gegevens die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Rijs!

zonnepanelen installateur 8572
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Interessante salderingsregeling.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8572
Netnummer0514 (+31514)
Gasverbruik M31490 M3
Stroomverbruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energierekening€160,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Rijs mei 2024

De landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is in 2013 volledig afgeschaft. Soms zijn er binnen gemeenten een geldpotje voor duurzame investeringen. Middels de energie info op www.defryskemarren.nl bekijk je de spelregels in de gemeente De Fryske Marren. Is er niets over te lezen? Benader dan eens energiesubsidiewijzer.nl. Evengoed mag je de BTW terugvorderen (21% factuur). Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ook bestaat er een royale salderingsregeling.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie.
 • Binnen de gemeente De Fryske Marren kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale subsidie of lening.
 • BTW op zonnepanelen terugvragen is voor iedereen.
 • Middels de salderingsregeling worden de maandelijks energiekosten lager.

Gemeentelijke subsidies of leningen in Rijs
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? In Rijs kan je onder andere een beroep doen op de GreenLoans lening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren met een lage rente een lening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

BTW terugvragen
Laat je de zonnepanelen plaatsen als particulier? Wat dat betreft kan je de betaalde BTW van de aankoop aanvragen voor teruggave. Het BTW percentage is 21%. Bij een regulier pakket met 10 zonnepanelen (€5850), dan bedraagt dit al €1228,5. Je dient je aan te melden als ondernemer via het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Geen zin in gedoe? Veel Nederlanders besteden dit uit aan een expert.

Salderingsregeling
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor krijg jede reguliere stroomprijs. Dit heet ook wel salderen. Wek je meer op dan je verbruikt? Als dat het geval is betaald de leverancier minder voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Dit staat bekend als terugleververgoeding. Deze compensatie wisselt per leverancier en komt vaak uit tussen de €0,055 en €0,11

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Pakweg 500.000 huizen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen is gebaseerd op het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (mei 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Rijs variëren tussen de €4700 en €5500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen resulteert in om en nabij 2990 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice of Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €672,75 (vergoeding mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Rijs bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hieronder doorzoek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120308€3525 – €4275€400
2276013€5300 – €5725€625
3360015€5975 – €6225€700
4397018€6375 – €6700€950
5467020€6950 – €7175€990
6480023€7700 – €8075€1080

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het strookt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Rijs achterhaal je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rijs is 2770 kWh. Hiervoor heb je nodig ongeveer 10 panelen van 300 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 1925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2950 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3900 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. De meeste woningbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Rijs?

Bij het installeren van panelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-rijs

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Rijs vergelijken? Gebruikmakend van onze stappenplan heb je moeiteloos een betrouwbare leverancier in je postcodegebied. Sommige monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de aanschafprijzen. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Hebben we het over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf expliciet het huis. De woning-categorie (schuin of plat) en de focus-richting van het dak zijn essentieel. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist geeft jou dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Rijs.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan weten wij hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Vervolgens ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen volgt er een transparante offerte van experts die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot de beste aanschafprijs, maar check ook op certificering (voorbeelden zijn IEC keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Het voordeel van een zonnepanelen collectief

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of is de investering nu te groot? Belangrijk: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen verscheidene prachtige collectieve zonnepanelen projecten. Denk dan aan organisaties die een stukje dak vol met zonnepanelen willen leggen. Iedereen kan meedoen, al vanaf €15,00 per maand. Hoe doe ik mee?

 • Wordt lid van een energiecoöperatie in de gemeente De Fryske Marren.
 • Er is altijd een zonnedeel beschikbaar via concepten als Greencrowd.nl. De energie die jouw delen opwekken wordt middels een saldering constructie verrekend met je verbruik. Na afloop van de looptijd (15 jaar) wordt het ingelegde bedrag soms weer teruggestort.
 • Je kunt samen met de buurt een project opzetten. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Rijs op het dak van een verenigingsgebouw.

Postcoderoosregeling Friesland
Zo’n zonnepanelen collectief is absoluut een “groene” investering. Maar ook financieel is het interessant. De energie die jouw panelen opwekken wordt middels een saldering constructie verrekend met je verbruik. Toelichting: er wordt alleen een stroomprijs verrekend, energiebelasting betaal je dus wel gewoon. Gaat het om een lokaal zonne-energie project (Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel)? In dat geval kan jij ook de stroom-belasting aftrekken van de rekening van de energiemaatschappij. Dit noemen we de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (We noemen het ook wel postcoderoos-regeling). Het is een must dat je samen met anderen een energiecoöperatie opricht (postcodes 8572).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!