Zonnepanelen Sumar kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Sumar? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en een goede investering. Gebruikmakend van thuis geïnstalleerde zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Wegens de dalende prijzen van de panelen, de fiscaal georganiseerde BTW teruggave constructie, en de toepasbare salderingsregeling is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Dankzij onze tool vind je handige raadgeving die helpen bij zonnepanelen kopen in Sumar!

zonnepanelen installateur 9262
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9262
Netnummer0511 (+31511)
Gasverbruik M31560 M3
Stroomverbruik kWh2650 kWh
Gemiddelde energierekening€163,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Sumar juli 2024

De landelijke subsidieregeling is al enige jaren uitgefaseerd. Er zijn gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere tegemoetkoming. Middels de energie info op www.tytsjerksteradiel.nl doorzoek jij welke regelingen er zijn in de gemeente Tytsjerksteradiel. Kan je hier niets over vinden? Benader dan eens energiesubsidiewijzer.nl. Ook kan men de BTW terugvragen over de factuur. Dit kan oplopen tot wel €700,00. Bovendien kan men kiezen voor de aantrekkelijke salderingsregeling.

 • Geen ISDE subsidiepot meer.
 • Binnen de gemeente Tytsjerksteradiel zijn er mogelijk wel speciale leningen mogelijk.
 • Iedereen mag de BTW van zonnepanelen terugvragen.
 • Met behulp van de salderingsregeling worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Gemeentelijke leningen + subsidies in Sumar
Op krediet zonnepanelen bestellen? In Sumar zijn er leningen beschikbaar zoals de Energiebespaarlening. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren extra voordelig een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

BTW terugvragen
Laat jij als particulier zonnepanelen plaatsen? Wat dat betreft mag men de betaalde BTW van de bestelling indienen voor teruggave. Het gaat hier om 21% BTW. Bij een bestelling van bijv. 10 panelen (€5875), dan pak je al €1233,75. Je kunt het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders downloaden op de website van de Belastingdienst. Heb je hier geen tijd voor? Veel Nederlanders besteden dit uit aan een expert.

Salderingsregeling
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor krijg jedezelfde prijs (inclusief belastingen en transportkosten). Dit heet ook wel salderen. Heb jij een overschot aan stroom opgewekt? In dat geval is de aanbieder een lagere vergoeding verschuldigd voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De terugleververgoeding is hiervoor in het leven geroepen. Het verschilt per energiebedrijf en schommelt tussen de €0,06 en €0,08

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. De win is er niet alleen voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Ongeveer 750.000 investeerders hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Sumar variëren tussen de €4800 en €5500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op pak ‘m beet 2780 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Eneco of Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €625,5 (tarieven juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Sumar is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna bekijk jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117706€3650 – €4375€390
2283011€5175 – €5900€525
3357015€6100 – €6225€850
4382018€6425 – €6650€940
5440020€7000 – €7300€1000
6488022€7650 – €7925€1070

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het strookt met een aantal eisen: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Sumar check jij de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sumar is 2650 kWh. Hiervoor zijn benodigd plusminus 11 panelen van 300 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen geschikt, voor 1900 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2925 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3825 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen verschilt niet veel. De gemiddelde mensen kopen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens kun je kiezen voor dunne-film panelen. Deze PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Sumar?

Voor de installatie van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Gewoonlijk is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-sumar

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Sumar vergelijken? Met behulp van de uitleg die hierna komt heb jij vandaag nog een betrouwbare aanbieder in je woonplaats. Diverse leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de installatiekosten. Let ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer het soort huis. Het soort dak (schuin of plat) en de geografische ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Maak vervolgens een keuze voor een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur biedt zo goedzonnepanelen advies in Sumar.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn achternaam, voornaam, het 06-nummer, en het emailadres. Op basis daarvan is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend zenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs uit de buurt. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook relevante keurmerken (bijvoorbeeld Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een zonnepanelen collectief kan uitkomst bieden

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Maar let op: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen allerlei rendabele collectieve zonnepanelen projecten. Zo kun je denken aan ondernemingen die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, beginnend bij €20,00 per maand. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

 • Wordt lid van een energiecoöperatie in de gemeente Tytsjerksteradiel.
 • Je participeert in een zonnedeel via onder andere www.greencrowd.nl. De stroom die “jouw” panelen genereren wordt verrekend met de energienota. Wanneer het contract eindigd (standaard 15 jaar) krijg je de investering vaak ook nog eens weer terug.
 • Je kunt samen met de buurt een project opzetten. Zoals met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sumar op het dak van een gymzaal.

Postcoderoosregeling Friesland
Een dergelijk zonnepanelen collectief kan het verschil maken voor mensen die zelf geen woning hebben. Maar het bespaart je ook geld. Het aandeel stroom dat jij opwekt wordt middels een saldering constructie verrekend met je verbruik. Toelichting: de verrekening betreft puur de stroomprijs, en niet de energiebelasting. Is dit een lokaal zonne-energie project (Burgum, Aldtsjerk, Mûnein, Ryptsjerk, Tytsjerk, Earnewâld, Sumar, Eastermar, Noordburgum, Hurdegaryp)? Wat dat betreft mag men ook belastingen op stroom inhouden op de energienota. Dit staat bekend als de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (Ook wel postcoderoos-regeling). Het is een must dat men met verschillende buurtbewoners een energiecoöperatie opricht (postcodes 9262).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!