Zonnepanelen Makkum kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Makkum? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en een goede investering. Door middel van zonnepanelen op je woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Dankzij dalende kosten, de BTW regeling waarbij je 21% kunt terugvragen, en een aantrekkelijke salderingsregeling gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het iets voor mijn woning? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Gebruikmakend van deze pagina check jij accurate aanbevelingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Makkum!

zonnepanelen installateur 8754
 • Een lagere energierekening.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8754
Netnummer0515 (+31515)
Gasverbruik M31400 M3
Stroomverbruik kWh2550 kWh
Gemiddelde energierekening€150,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Makkum juli 2024

De landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet meer. Verscheidene gemeentes werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale subsidies. Via de site www.gemeentesudwestfryslan.nl ontdek je wat de regels zijn in de gemeente Súdwest-Fryslân. Kan je het niet vinden? Bezoek eens energiesubsidiewijzer.nl. Daarnaast mag je de BTW terugvorderen (21% factuur). Op die manier bespaar je zo €900,00. Bovendien bestaat er een prima salderingsregeling.

 • Geen aanspraakmogelijkheid op subsidie.
 • Binnen de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er een aantal opties.
 • Iedereen mag de BTW van zonnepanelen terugvragen.
 • Via de salderingsregeling wordt de energierekening stukken lager.

Gemeentelijke leningen & subsidies in Makkum
Direct zonnepanelen bestellen? In Makkum kan je een beroep doen op o.a. de Duurzaamheidslening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huizeneigenaren met een lage rente een groene lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

BTW terugvragen
Gaat het om een particuliere zonnepanelen installatie? Wat dat betreft mag men de BTW van de aankoop indienen voor teruggave. Het gaat om 21% BTW van de factuur. Neem je een complete set met 10 panelen (€4775), dan pak je al €1002,75. Hiervoor gebruik je het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Kom je er niet uit? Je kunt het door een externe partij laten doen.

Salderingsregeling
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot lever je terug aan het energienet. Ter compensatie ontvang je dezelfde prijs (inclusief belastingen en transportkosten). Waarschijnlijk ken je dit als salderen. Genereren je panelen echter te veel stroom? Als dat het geval is betaald de leverancier minder voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit staat bekend als terugleververgoeding. Dit varieert per leverancier en varieert tussen de €0,05 en €0,10

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een royale 4% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Meer dan 800.000 investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt vastgesteld door het model, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Makkum liggen tussen de €4100 en €5600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa om en nabij 2800 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Delta of Nuon betaal je daarvoor ongeveer €630 (prijs juli 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Makkum is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hieronder lees jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
121007€3600 – €4250€390
2272012€5175 – €5750€525
3350016€6025 – €6050€875
4396018€6375 – €6625€940
5448019€6975 – €7300€960
6518022€7475 – €7950€1050

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Makkum lees jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Makkum is 2550 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pakweg 11 zonnepanelen van 295 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 zonnepanelen passend, voor 2000 kWh zijn dat er circa 8, voor 2925 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3950 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. Meer dan 50% van de woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien bestaan er dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen zijn zeer flexibel. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Makkum?

Bij het installeren van PV-panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Vaak moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-makkum

Een zonnepanelen-installateur vinden

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Makkum vergelijken? Met behulp van tips van onze adviseurs tref jij snel en eenvoudig een deskundige aanbieder in jouw streek. Verscheidene aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de aanschafprijzen. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is de stroomvraag? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Specificeer expliciet het huis. Het genre huis (plat + schuin) en de ligging van het dak zijn van groot belang. Selecteer tevens een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist biedt zo betrouwbaar zonnepanelen advies in Makkum.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Van belang zijn achternaam, voornaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Op die manier is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Nadien versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  In een week ontvang je (een aantal) offertes van installateurs uit de omgeving. Kijk verder dan de goedkoopste prijzen, maar vraag ook om relevante keurmerken (zoals bijv. VDE keurmerk, IEC keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Het voordeel van een zonnepanelen collectief

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er bestaan vele duurzame collectieve zonnepanelen projecten. Voorbeelden zijn scholen die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, beginnend bij €17,50 (maandelijks). Wat zijn mijn opties?

 • Actief participeren in een energiecoöperatie in de gemeente Súdwest-Fryslân.
 • Er is altijd een zonnedeel beschikbaar via bijvoorbeeld www.greencrowd.nl. “Jouw” zonnestroom wordt verminderd met jouw energierekening. Na afloop van de looptijd (10 tot 15 jaar) wordt het volledige investeringsbedrag weer teruggestort.
 • Je kunt het ook zelf organiseren. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Makkum op het dak van een verenigingsgebouw.

Postcoderoosregeling Friesland
Een zonnepanelen collectief biedt kansen voor consumenten zonder eigen koophuis. Maar ook financieel is het interessant. De stroom die “jouw” panelen genereren wordt afgetrokken van je energierekening. Vergeet niet: de vergoedingen omvatten alleen de stroomprijs, en niet de energiebelasting. Spreken we over een regionaal project (Bolsward, Sneek, Nijefurd, Koudum, Hemelum, IJlst, Zuid IJlst, Oost IJlst, West IJlst, Oosthem, Noordwest IJlst, Zuidoost IJLst, Woudsend, Bouwhoek, Weidestreek Oost, Weidestreek West, Weidestreek Zuid, Makkum, Weidestreek Zuidwest, Boarnsterhim)? Wat dat betreft kan jij ook de energiebelasting verrekenen met de energierekening. Het gaat dan om de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (Dit noemen we de postcoderoos-regeling). De conditie is dat je gezamenlijk met plaatsgenoten een speciale coöperatie opstart (postcodes 8754).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!