Zonnepanelen Makkinga kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Makkinga? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en goed voor de portemonnee. Aan de hand van zonnepanelen gericht op het zuiden kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Wegens de dalende inkoopprijs, de fiscaal georganiseerde BTW teruggave constructie, en salderingsregeling (teruglevering) zijn zonnepanelen enorm populair. Kan iedereen dat zomaar doen? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door zonnepanelenrevolutie.nl vind je bruikbare raadgeving die helpen bij zonnepanelen kopen in Makkinga!

zonnepanelen installateur 8423
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Los van de energieleverancier.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode8423
Netnummer0516 (+31516)
Gasverbruik M31670 M3
Stroomverbruik kWh2740 kWh
Gemiddelde energierekening€172,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Makkinga mei 2024

De subsidieregeling op landelijk niveau is er helaas niet meer. In diverse gemeentes vind je speciale regelingen en/of leningen. Door te surfen naar www.ooststellingwerf.nl check jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Ooststellingwerf. Geen resultaten? Zie ook energiesubsidiewijzer.nl. Daarnaast kan je de BTW over jouw investering terugvragen. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Daarbij is er nog een uitstekende salderingsregeling.

 • Geen aanspraakmogelijkheid op subsidie.
 • In de gemeente Ooststellingwerf zijn er mogelijk wel speciale leningen mogelijk.
 • BTW op zonnepanelen terugvragen is voor iedereen.
 • Geholpen door de salderingsregeling kan elke huishouden extra geld verdienen.

Gemeentelijke leningen + subsidies in Makkinga
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? In Makkinga kan je een beroep doen op o.a. de Energiebespaarlening. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren met een lage rente een krediet kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

BTW terugvragen
Bent u een particuliere zonnepanelen klant? Wanneer je in die categorie valt mag men de BTW van de aankoop indienen voor teruggave. Het gaat hier om 21% BTW. In het geval van 10 zonnepanelen (€4850), dan profiteer je al van een korting van €1018,5. Het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders vind je op belastingdienst.nl. Loop je ergens tegenaan? Er zijn verschillende bedrijven die dit kunnen doen.

Salderingsregeling
De elekctriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je feitelijk terugleveren aan het openbare net. Hiervoor krijg je de stroomprijs, je kunt het wegstrepen tegen je verbruik. Het gaat dan om salderen. Wek je meer op dan je verbruikt? Wat dat betreft zijn de tarieven die je zult ontvangen lager voor dit “extra” deel. Dit noemen we de terugleververgoeding. Het verschilt per energiebedrijf en ligt tussen de €0,05 en €0,095

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 6% spaarrekening. Niet alleen goed voor de aarde, echter ook op financieel vlak. Pakweg 500.000 investeerders wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe lager de investering. Dit komt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Makkinga schommelen tussen de €4300 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen mondt uit in ongeveer 2880 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Budget Energie en/of Qurrent betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €648 (onkosten mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Makkinga bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf vind jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119506€3575 – €4450€430
2293011€5250 – €5725€575
3338016€5925 – €6100€750
4407018€6375 – €6725€920
5461019€6950 – €7275€1030
6506023€7550 – €7800€1050

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Evengoed is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Door de zonnepanelencheck Makkinga ontdek je of je dak geschikt is voor montage. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Makkinga bedraagt 2740 kWh. Dit kan je zelf opwekken met circa 12 panelen van 290 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2900 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3900 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De gemiddelde klanten installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Ook onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Makkinga?

Voor de installatie van PV-panelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Dikwijls is ook een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-makkinga

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Makkinga vergelijken? Met het onderstaande stappenplan heb je binnen enkele minuten een betrouwbare expert in je postcoderoos. Diverse bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijzen. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Specificeer expliciet het huis. Het genre woning (plat + schuin) en de geografische ligging van het huis zijn daarin van belang. Kies tevens een globale planning voor de installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur geeft op die manier toepasbaar zonnepanelen advies in Makkinga.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Dan komen we erachter hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Aansluitend krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs die actief zijn in de regio. Pas op voor alleen de scherpste prijs, maar houd ook rekening met eventuele keurmerken (zoals TÜV keurmerk, ISO certificaat, Recyclage, RoHS certificaat) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe werkt een zonnepanelen collectief?

Woon je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien nogal wat duurzame collectieve zonnepanelen projecten. Onder andere gebouwendie het dak willen voorzien van zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, al vanaf +/- €40,00 per maand. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

 • Actief participeren in een energiecoöperatie in de gemeente Ooststellingwerf.
 • Je investeert door het kopen van een zonnedeel via concepten als www.greencrowd.nl. Het stukje stroom dat toe te kennen is aan jouw zonnepaneel wordt verrekend met de energienota. Na de gekozen looptijd (doorgaans 10 – 15 jaar) krijg je jouw investering ook weer terug.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Makkinga op het dak van een clubhuis.

Postcoderoosregeling Drenthe
Een dergelijk zonnepanelen collectief is absoluut een “groene” investering. Maar het bespaart je ook geld. Het aandeel stroom dat jij opwekt wordt in mindering gebracht op je energiecontract. Belangrijk: de verrekening betreft puur de stroomprijs, en dus niet de belasting op stroom. Is het een lokaal project (Oosterwolde, Donkerbroek, Makkinga, Oldeberkoop, Haulerwijk, Appelscha)? Op dat moment kan jij ook de stroom-belasting verrekenen met de energierekening. Dit noemen we de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (Jouw energie maatschappij noemt het misschien een postcoderoos-regeling). De eis is dat je met buurtbewoners een coöperatie start (postcodes 8423).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!