Zonnepanelen Kolham kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Kolham? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en een goede investering. Geholpen door innovatieve zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Vanwege de steeds gunstigere prijzen, de fiscaal georganiseerde BTW teruggave constructie, en de toepasbare salderingsregeling besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met onze vergelijker vind jij uitgebreide aanbevelingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Kolham!

zonnepanelen installateur 9616
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • BTW terugvragen.

ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9616
Netnummer0598 (+31598)
Gasverbruik M31570 M3
Stroomverbruik kWh2860 kWh
Gemiddelde energierekening€168,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Kolham mei 2023

De landelijke subsidieregeling is niet meer van kracht. Wel bestaan er gemeentes met regionale subsidies en/of een duurzaamheidslening. Middels de energie info op www.midden-groningen.nl tref jij wat de regels zijn in de gemeente Midden-Groningen. Is er niets over te lezen? Zie ook energiesubsidiewijzer.nl. Mede is aanspraak te maken op de 21% BTW teruggave regeling. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Als laatste mag je ook gebruik maken van de handige salderingsregeling.

 • De landelijke subsidieregeling is in 2013 afgeschaft.
 • Binnen de gemeente Midden-Groningen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • De regeling m.b.t. BTW-teruggave is er voor iedereen.
 • Gebruikmakend van de salderingsregeling draagt de overheid bij aan de opbrengst van panelen.

Gemeentelijke subsidies / leningen in Kolham
Op krediet zonnepanelen bestellen? In Kolham kan je een beroep doen op o.a. de GreenLoans lening. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens tegen een gunstige rente een groene lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

BTW terugvragen
Schaft u de zonnepanelen als particulier aan? Als dat het geval is mag jij de betaalde BTW van de bestelling terugvragen. Het BTW percentage is 21%. Bij een regulier pakket met 10 zonnepanelen (€5800), dan is jouw winst al €1218. Het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders vind je op belastingdienst.nl. Kom je er niet uit? Tegen een kleine vergoeding kan iemand anders het doen.

Salderingsregeling
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je feitelijk terugleveren aan het openbare net. In ruil ontvang je een vergoeding die gelijk is aan het tarief dat je betaalt voor stroom. Dit noemen we salderen. Houdt je echter zelf opgewekte stroom over? Als dat het geval is biedt de energieleverancier een lager tarief voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Dit basisprincipe heet terugleververgoeding. Deze compensatie wisselt per leverancier en komt vaak uit tussen de €0,06 en €0,10

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Grofweg 650.000 huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Kolham zitten vaak tussen de €5100 en €6900 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor om en nabij 2700 kWh stroom. Bij een maatschappij als Essent en Qurrent betaal je al snel €607,5 (kosten mei 2023). Met goedkope zonnepanelen in Kolham kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht tref jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120307€3550 – €4250€410
2306013€5225 – €5650€625
3332014€5925 – €6175€700
4409017€6325 – €6800€920
5444019€7000 – €7175€1000
6509022€7600 – €8125€1090

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Kolham vind jij of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kolham is 2860 kWh. Dit kan je zelf genereren met pak ‘m beet 12 panelen van 280 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 panelen passend, voor 1925 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2875 kWh gaat het om 12, en voor 3850 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Veel consumenten prefereren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed onderscheiden we dunne-film panelen. Deze panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Kolham?

Bij het installeren van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-kolham

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Kolham vergelijken? Met onderstaande tips zoek je binnen enkele minuten een erkende monteur in de buurt. Een aantal monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op de prijzen. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minutes.

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat zijn je wensen?

  Definieer de aard van de woning. Het soort dak (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Selecteer ook een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur levert jou dan ook aantrekkelijk zonnepanelen advies in Kolham.

 4. Overige gegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het gaat hier om voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Daardoor komen wij erachter hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Als laatste zenden zij de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 7 dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs uit de regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op eventuele keurmerken (bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een zonnepanelen collectief kan uitkomst bieden

Woon je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien verscheidene aantrekkelijke collectieve zonnepanelen projecten. Met name clubhuizen die een stukje dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, gemiddeld zo’n €20,00 per 4 weken. Hoe werkt dit?

 • Wordt lid van een energiecoöperatie in de gemeente Midden-Groningen.
 • Men kan zich inschrijven voor een zonnedeel via concepten als Duurzaaminvesteren.nl. Het aandeel stroom dat jij opwekt wordt verminderd op je eigen energieverbruik thuis. Wanneer het contract eindigd (doorgaans 10 – 15 jaar) krijg je het ingelegde bedrag soms weer terug.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Kolham op het dak van een lokaal bedrijf.

Postcoderoosregeling Groningen
Een speciaal zonnepanelen collectief is natuurlijk een duurzame keuze. Maar je kan er ook fors mee besparen. Het aandeel stroom dat jij opwekt wordt als teruglevering op je energierekening vermeld. Toelichting: dit is uitsluitend de stroomprijs, en niet de energiebelasting. Is het zonnestroom uit de buurt (Foxham en Hoogezand-Noord, Hoogezand-Zuid, Kalkwijk, Kiel-Windeweer, Kropswolde, Foxhol, Westerbroek, Waterhuizen, Sappemeer, Slochteren-Kolham, Schildwolde-Hellum, Siddeburen, Harkstede, Overschild, Zuidbroek, Noordbroek, Wijk 02, Wijk 03)? In dat geval mag men ook belastingen op stroom verrekenen met de energierekening. Het gaat dan om de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (Jouw energie maatschappij noemt het misschien een postcoderoos-regeling). De regel is dat men met verschillende buurtbewoners een speciale coöperatie opstart (postcodes 9615, 9616, 9619).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!