Zonnepanelen Elp kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Elp? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee. Dankzij zonnepanelen gericht op het zuiden wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Wegens dalende prijzen, de BTW teruggave regelingen van de belastingdienst, en de toepasbare salderingsregeling besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door deze pagina bekijk jij accurate aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Elp!

zonnepanelen installateur 9442
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Los van de energieleverancier.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9442
Netnummer0593 (+31593)
Gasverbruik M31670 M3
Stroomverbruik kWh3080 kWh
Gemiddelde energierekening€179,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Elp september 2023

De landelijke subsidieregeling is in 2013 volledig afgeschaft. In verschillende gemeentes zien we een geldpotje voor duurzame investeringen. Via de website www.middendrenthe.nl check je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Midden-Drenthe. Onduidelijke informatie? Zie ook energiesubsidiewijzer.nl. Verder kan men de BTW terugvragen over de factuur. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ten derde is er ook een interessante salderingsregeling.

 • Geen directe financiële compensatie.
 • In de gemeente Midden-Drenthe kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Iedereen heeft recht op BTW-teruggave.
 • Door de salderingsregeling worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Gemeentelijke subsidies of leningen in Elp
Op krediet zonnepanelen bestellen? In Elp zijn er verschillende leningen zoals de GreenLoans lening. Dit zijn speciale leningen waardoor gezinnen met een lage rente een lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

BTW terugvragen
Koop je als particulier zonnepanelen? Dan mag men de BTW van de aankoop aanvragen als teruggave. Hierop zit 21% BTW. Indien je kiest voor een pakket met 10 panelen (€5000), dan bedraagt dit al €1050. Je dient je aan te melden als ondernemer via het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Kom je er niet uit? Er zijn allerlei bedrijven die dit graag voor jou regelen.

Salderingsregeling
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor ontvang je de stroomprijs, je kunt het wegstrepen tegen je verbruik. Het gaat dan om salderen. Genereren je panelen echter te veel stroom? In dat geval betaald de leverancier minder voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Met een duur woord heet dit de terugleververgoeding. Het verschilt per energiebedrijf en varieert tussen de €0,05 en €0,11

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 4% rente. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, maar ook voor de portemonnee! Plusminus 700.000 consumenten kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Elp schommelen tussen de €4300 en €6100, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa pakweg 3080 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie en Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €693 (onkosten september 2023). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Elp kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht vind jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120308€3500 – €4200€430
2305012€5000 – €5600€575
3328014€6050 – €6175€775
4418016€6500 – €6600€910
5468020€6900 – €7225€1010
6499023€7525 – €8175€1100

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Wegens de zonnepanelencheck Elp bekijk jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Elp bedraagt 3080 kWh. Je hebt dus nodig circa 11 panelen van 285 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Kijk ook goed naar veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 950 kWh zijn 5 panelen toereikend, voor 1975 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2875 kWh gaat het om 12, en voor 3900 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is gelijkwaardig. De doorsnee woningbezitters verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De investering is laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Elp?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Meestal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-elp

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Elp vergelijken? Middels tips van onze adviseurs vind jij binnen enkele minuten een deskundige expert in je woonplaats. De meeste installateurs hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op het tarief. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een zakelijke of particuliere aanvraag? Betreft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf duidelijk de woning. Het type huis (plat & schuin) en de ligging van het huis zijn van groot belang. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Elp.

 4. Vul contactgegevens in

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het betreft naam, een mobiel/vast nummer, en het emailadres. Dan komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Daarna verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  In 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn VDE keurmerk, TÜV keurmerk, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Is een zonnepanelen collectief interessant?

Zit je in een huurhuis, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen verscheidene duurzame collectieve zonnepanelen projecten. Zo kun je denken aan stadions die grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Je kunt eenvoudig investeren in zo’n project, vanaf plusminus €35,00 per 4 weken. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

 • Vind aansluiting bij een energiecoöperatie in de gemeente Midden-Drenthe.
 • Je investeert door het kopen van een zonnedeel via bijvoorbeeld Greencrowd.nl. Het stukje stroom dat toe te kennen is aan jouw zonnepaneel wordt verrekend met de energienota. Na het verstrijken van de periode (doorgaans 10 – 15 jaar) krijg je jouw investering ook weer terug.
 • Je kunt het ook zelf organiseren. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Elp op het dak van een lokaal bedrijf.

Postcoderoosregeling Drenthe
Een zonnepanelen collectief, zoals hiervoor omschreven, kan het verschil maken voor mensen die zelf geen woning hebben. Maar ook financieel is het interessant. Het aandeel stroom dat jij opwekt wordt als teruglevering op je energierekening vermeld. Concreet: Dit beperkt zich tot de reguliere stroomprijs, energiebelasting betaal je dus wel gewoon. Betreft het een regionaal project (Beilen, Hijken, Hooghalen, Wijster, Spier, Drijber, Smilde, Bovensmilde, Hoogersmilde, Westerbork, Elp, Witteveen, Nieuw-Balinge, Nieuweroord, Zwiggelte, Orvelte, De Broekstreek)? In die situatie kan jij ook de energiebelasting inhouden op de energienota. We spreken dan van de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (We noemen het ook wel postcoderoos-regeling). Randvoorwaarde is dat je gezamenlijk met plaatsgenoten een coöperatie start (postcodes 9442).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!