Zonnepanelen Oudega kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Oudega? Zonnepanelen zijn duurzaam en leveren ook nog eens euro’s op. Op basis van zonnepanelen op het dak wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Wegens de lagere prijs van de panelen, de fiscale regeling (BTW teruggaven), en de toepasbare salderingsregeling zijn zonnepanelen enorm populair. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Op basis van deze pagina check jij uitgebreide adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Oudega!

zonnepanelen installateur 8582
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8582
Netnummer0514 (+31514)
Gasverbruik M31490 M3
Stroomverbruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energierekening€160,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Oudega mei 2024

De landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen kan je niet meer aanvragen. In sommige gemeentes zijn er speciale regelingen en/of leningen. Via de website www.defryskemarren.nl tref je hoe het ervoor staat in de gemeente De Fryske Marren. Geen resultaten? Subsidies en leningen vind je ook op energiesubsidiewijzer.nl. Mede is er de BTW teruggave-regeling met fiscaal voordeel. Dat kan je zo maar €700,00 opleveren. Ook bestaat er een aantrekkelijke salderingsregeling.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie.
 • In de gemeente De Fryske Marren zijn er mogelijk wel speciale leningen mogelijk.
 • Iedereen heeft recht op BTW-teruggave.
 • Middels de salderingsregeling worden de maandelijks energiekosten lager.

Gemeentelijke leningen + subsidies in Oudega
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? In Oudega zijn er verschillende leningen zoals de Energiebespaarlening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor consumenten met een lage rente een speciaal type lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

BTW terugvragen
Bent u een particuliere zonnepanelen klant? Dan kan je de betaalde BTW van de aankoop aanvragen als teruggave. Hierop zit 21% BTW. Bij een bestelling van bijv. 10 panelen (€4650), dan pak je al €976,5. Daarvoor is het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders in het leven geroepen. Vind je dit ingewikkeld? Er zijn allerlei bedrijven die dit graag voor jou regelen.

Salderingsregeling
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terugleveren aan het net. In ruil krijg je de stroomprijs, je kunt het wegstrepen tegen je verbruik. Waarschijnlijk ken je dit als salderen. Genereren je panelen echter te veel stroom? In dat geval betaald de leverancier minder voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit heet ook wel de terugleververgoeding. De hoogte hiervan is per contract anders en komt vaak uit tussen de €0,06 en €0,095

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 6 procent spaarrente. Niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al ruim 700.000 huishoudens hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de fabrikant, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Oudega variëren tussen de €5000 en €6800 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in genereert plusminus 3040 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Engie en/of Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €684 (prijspeil mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Oudega is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder doorzoek jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119107€3675 – €4375€440
2305013€5275 – €5775€500
3323016€6050 – €6275€825
4387017€6300 – €6700€920
5451020€7000 – €7150€1010
6512022€7500 – €7925€1070

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het in lijn is met een aantal eisen: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Gezien de zonnepanelencheck Oudega achterhaal je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oudega bedraagt 2770 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 zonnepanelen passend, voor 1875 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2925 kWh gaan we uit van 11, en voor 3925 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. Bijna alle consumenten kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evenzeer kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning verplicht in Oudega?

Voor zonnepanelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Dikwijls is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-oudega

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Oudega vergelijken? Door gebruik te maken van tips van onze adviseurs kies jij moeiteloos een deskundige vakman in jouw streek. Diverse bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan het tarief. Check ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf de aard van het huis. Het soort huis (plat + schuin) en de focus-richting van de woning zijn daarin van belang. Maak daarna een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert geeft op die manier interessant zonnepanelen advies in Oudega.

 4. Vul contactgegevens in

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Aansluitend verstrekken zij de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  In 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de aantrekkelijkste prijs, maar bekijk ook certificering (bijvoorbeeld VDE keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Het voordeel van een zonnepanelen collectief

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er ontwikkelen diverse bijzondere collectieve zonnepanelen projecten. Voorbeelden zijn stadions die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, al vanaf €22,50 per 4 weken. Hoe doe ik mee?

 • Wordt lid van een energiecoöperatie in de gemeente De Fryske Marren.
 • Je kunt een zonnedeel kopen via concepten als Greencrowd.nl. “Jouw” zonnestroom wordt in mindering gebracht op je energiecontract. Na afloop van de looptijd (vaak 10 jaar tot 15 jaar) krijg je de investering vaak ook nog eens weer terug.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Oudega op het dak van een lokale onderneming.

Postcoderoosregeling Friesland
Een zonnepanelen collectief, zoals hiervoor omschreven, biedt voor veel mensen toch mogelijkheden. Echter, je kunt er ook geld mee verdienen. De stroom die “jouw” panelen genereren wordt verrekend met de energienota. Goed om te weten: er wordt alleen een stroomprijs verrekend, en dus niet de belasting op stroom. Is dit stroom van zonnepanelen uit eigen dorp/stad/wijk (Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel)? Dan mag men ook belastingen op stroom aftrekken van je energierekening. Het gaat dan om de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (Energieleveranciers spreken vaak over postcoderoos-regeling). De richtlijn is dat men met verschillende buurtbewoners een coöperatie start (postcodes 8582).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!