Zonnepanelen Follega kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Follega? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en een goede investering. Middels de zonnepanelen van tegenwoordig wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Vanwege dalende kosten, de BTW regeling waarbij je 21% kunt terugvragen, en de terugleververgoeding (saldering) is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Via onze vergelijker bekijk jij handige informatie met betrekking tot zonnepanelen kopen in Follega!

zonnepanelen installateur 8535
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Goed voor het milieu.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Lange levensduur.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8535
Netnummer0514 (+31514)
Gasverbruik M31490 M3
Stroomverbruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energierekening€160,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Follega mei 2024

De landelijke aankoopsubsidie bestaat niet meer. In diverse gemeentes vind je interessante leningen of lokale subsidieregelingen. Via de site www.defryskemarren.nl vind jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente De Fryske Marren. Is er niets over te lezen? Surf naar energiesubsidiewijzer.nl. Verder is de betaald 21% BTW aftrekbaar voor de belasting. Dit scheelt je zo €700,00. Tevens is er ook een royale salderingsregeling.

 • Subsidiemogelijkheden zijn niet beschikbaar.
 • In de gemeente De Fryske Marren kan je mogelijk een aanvraag doen voor een groene lening.
 • De regeling m.b.t. BTW-teruggave is er voor iedereen.
 • Op basis van de salderingsregeling wordt de energierekening stukken lager.

Gemeentelijke subsidies / leningen in Follega
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? In Follega zijn er leningen beschikbaar zoals de Energiebespaarlening. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren tegen een speciaal rentetarief een speciaal type lening kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

BTW terugvragen
Laat je de zonnepanelen plaatsen als particulier? Wanneer je in die categorie valt mag jij de betaalde BTW van de bestelling terugvragen. Men rekent bij installatie altijd 21% BTW. In het geval van 10 zonnepanelen (€5400), dan loopt dit al op tot €1134. Je dient je aan te melden als ondernemer via het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Kom je er niet uit? Veel Nederlanders besteden dit uit aan een expert.

Salderingsregeling
Stroom die je niet meteen verbruikt lever je terug aan het energienet. Hiervoor krijg je dezelfde prijs als je zelf betaalt voor stroom. Dit basisprincipe heet salderen. Leveren je panelen meer stroom op dan je gebruikt? In dat geval is de aanbieder een lagere vergoeding verschuldigd voor de overproductie. De term hiervoor is de terugleververgoeding. Deze compensatie wisselt per leverancier en ligt tussen de €0,055 en €0,085

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een 4 procent spaarrente. Niet alleen goed voor het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Pakweg 600.000 gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Follega variëren tussen de €4800 en €6700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor pakweg 2810 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Essent of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €632,25 (vergoeding mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Follega kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hierna vind je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117808€3425 – €4200€430
2300011€5125 – €5900€525
3326016€5925 – €6050€875
4399018€6400 – €6800€930
5444020€7050 – €7200€1000
6516021€7700 – €8025€1090

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een goede dakconstructie. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Follega bekijk jij of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Follega bedraagt 2770 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 11 panelen van 280 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 950 kWh zijn 5 pv-panelen geschikt, voor 1925 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2825 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3975 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. Meer dan de helft van de investeerders verkiezen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Evenzeer onderscheiden we dunne-film panelen. Dit soort panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Follega?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-follega

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Follega vergelijken? Aan de hand van het advies hieronder vind jij snel en eenvoudig een uitmuntende installateur in jouw streek. Veel monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de offerteprijs. Check ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer de eigenschappen van het huis. Het genre dak (schuin & plat) en de focus-richting van de woning zijn cruciaal. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert voorziet jou dan van toepasbaar zonnepanelen advies in Follega.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Dan weten wij hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Nadien ontvang je de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen uit de omgeving. Let niet alleen op de laagste prijs, maar check ook op relevante keurmerken (zoals Recyclage, IEC keurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is een zonnepanelen collectief?

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er bestaan verscheidene interessante collectieve zonnepanelen projecten. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die hun dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, vanaf ongeveer €25,00 per 4 weken. Wat zijn de mogelijkheden?

 • Actief participeren in een energiecoöperatie in de gemeente De Fryske Marren.
 • Je neemt een “zonnedeel” via portalen zoals www.zonnepanelendelen.nl. “Jouw” zonnestroom wordt verminderd op je eigen energieverbruik thuis. Na de gekozen periode (in de regel zo’n 15 jaar) wordt de initiële investering soms teruggestort.
 • Je kunt het ook zelf organiseren. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Follega op het dak van een groot kantoorgebouw.

Postcoderoosregeling Friesland
Een speciaal zonnepanelen collectief biedt voor veel mensen toch mogelijkheden. Maar het levert ook euro’s op. De energie die jouw delen opwekken wordt verrekend met de energienota. Let op: Dit beperkt zich tot de reguliere stroomprijs, en niet de energiebelasting. Betreft het stroom van zonnepanelen uit eigen dorp/stad/wijk (Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel)? Op dat moment mag je ook de belasting op stroom afhalen van jouw energierekening. Dit noemt men ook wel de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (Of de postcoderoos-regeling). De regel is dat je gezamenlijk met plaatsgenoten een speciale coöperatie opstart (postcodes 8535).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!