Zonnepanelen Doniaga kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Doniaga? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en fiscaal aantrekkelijk. Door gebruik te maken van de investering in zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door o.a. de hogere wattpiek per zonnepaneel, de regeling met de fiscus (BTW teruggave), en de interessante salderingsregeling beschikken al ruim 500.000 huizen over zonnepanelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Via deze website lees je samengestelde informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Doniaga!

zonnepanelen installateur 8516
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Aantrekkelijke postcoderoosregeling.
 • Salderen met de leverancier.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8516
Netnummer0513 (+31513)
Gasverbruik M31490 M3
Stroomverbruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energierekening€160,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Doniaga mei 2024

De landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet meer. Er zijn gemeenten met regionale subsidies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar www.defryskemarren.nl doorzoek je wat de regels zijn in de gemeente De Fryske Marren. Is de informatie niet te vinden? Benader dan eens energiesubsidiewijzer.nl. Verder mag je de BTW terugvorderen (21% factuur). Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Voorts bestaat er een bruikbare salderingsregeling.

 • Geen landelijke subsidie meer beschikbaar.
 • Binnen de gemeente De Fryske Marren zijn er mogelijk wel speciale leningen mogelijk.
 • De Btw-teruggave voor zonnepanelen is voor iedereen toegankelijk.
 • Door de salderingsregeling worden de maandelijks energiekosten lager.

Gemeentelijke leningen en subsidies in Doniaga
Op krediet zonnepanelen bestellen? In Doniaga zijn er verschillende leningen zoals de Groene lening. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens tegen een speciaal rentetarief een krediet kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

BTW terugvragen
Gaat het om een particuliere zonnepanelen installatie? Wat dat betreft mag je de BTW van de aankoop aanvragen als teruggave. Men rekent bij installatie altijd 21% BTW. Ga je voor een set met 10 panelen (€5075), dan pak je al €1065,75. Daarvoor is het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders in het leven geroepen. Ontbreekt het je aan tijd? Je kunt het door een bedrijf laten doen.

Salderingsregeling
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie krijg je de reguliere stroomprijs. Energieleveranciers spreken vaak over salderen. Maak jij niet alle stroom uit je panelen zelf op? Als dit aan de orde is betaald de leverancier minder voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De term hiervoor is de terugleververgoeding. Het verschilt per energiebedrijf en ligt tussen de €0,035 en €0,085

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen gunstig voor onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Zo’n 550.000 woningeigenaren hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Doniaga liggen tussen de €5400 en €6400 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen staat voor pakweg 3090 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie en Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €695,25 (prijs mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Doniaga is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de tabel lees jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119106€3650 – €4225€430
2310011€5100 – €5700€575
3321016€5925 – €6150€725
4380018€6475 – €6700€890
5466019€6975 – €7275€1020
6508023€7475 – €7900€1090

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Gezien de zonnepanelencheck Doniaga check je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Doniaga bedraagt 2770 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pak ‘m beet 11 pv-panelen van 285 wattpiek. Belangrijk: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen zijn er minder nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen toereikend, voor 1825 kWh moet je rekenen op 8, voor 3000 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 4000 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. De meeste woningbezitters verkiezen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Doniaga?

Voor het leggen van panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Gewoonlijk is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-doniaga

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Doniaga vergelijken? D.m.v. de adviezen van onze specialisten vergelijk jij in korte tijd een uitstekende vakspecialist in jouw omgeving. Verschillende leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf duidelijk het huis. Het type huis (schuin + plat) en de geografische ligging van het dak zijn daarin van belang. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman biedt zo erkend zonnepanelen advies in Doniaga.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: naam, het 06-nummer, en een e-mailadres. Daardoor weten wij ook hoe we met jou in contact kunnen komen wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen volgen er offertes van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om eventuele keurmerken (bijvoorbeeld CE-keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Het voordeel van een zonnepanelen collectief

Heb jij een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen allerlei aantrekkelijke collectieve zonnepanelen projecten. Relevant voor verenigingen die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Je kunt eenvoudig investeren in zo’n project, al vanaf €20,00 per maand. Hoe doe ik mee?

 • Da starten met een energiecoöperatie in de gemeente De Fryske Marren.
 • Je investeert door het kopen van een zonnedeel via initiatieven zoals ZonnepanelenDelen. De energie die jouw delen opwekken wordt verrekend met de energienota. Zodra de contractperiode is verstreken (in de regel zo’n 15 jaar) wordt de initiële investering soms teruggestort.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Doniaga op het dak van een gymzaal.

Postcoderoosregeling Friesland
Een dergelijk zonnepanelen collectief is een leuk alternatief voor particulier kopen. Je hebt het ook nog eens snel terugverdiend. Jouw stukje zonnestroom wordt verminderd op je eigen energieverbruik thuis. Belangrijk: er wordt alleen een stroomprijs verrekend, de energie op belasting blijf je dus wel gewoon betalen. Betreft het een regionaal project (Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel)? Als dat het geval is kan jij ook de energiebelasting aftrekken van je energierekening. We spreken dan van de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (Waarschijnlijk ken je dit als postcoderoos-regeling). Voorwaarde is dat je met buurt/wijkgenoten een coöperatie of Vereniging van Eigenaren vormt (postcodes 8516).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!