Zonnepanelen Balk kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Balk? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en heb je razendsnel terugverdiend. Dankzij het zonnepanelen-systeem wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door o.a. dalende prijzen, de BTW regeling waarbij je 21% kunt terugvragen, en de toe te passen salderingsregeling is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? D.m.v. deze pagina vind jij bruikbare tips over zonnepanelen kopen in Balk!

zonnepanelen installateur 8561
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8561
Netnummer0514 (+31514)
Gasverbruik M31490 M3
Stroomverbruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energierekening€160,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Balk mei 2024

De landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet meer. Soms zijn er binnen gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere tegemoetkoming. Via hun online portaal www.defryskemarren.nl bekijk jij de spelregels in de gemeente De Fryske Marren. Kan je het niet vinden? Bezoek eens energiesubsidiewijzer.nl. Overigens kan men de BTW terugvragen over de factuur. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Bovendien mag je ook gebruik maken van de aantrekkelijke salderingsregeling.

 • De landelijke subsidieregeling is in 2013 afgeschaft.
 • In de gemeente De Fryske Marren zijn er een aantal opties.
 • De regeling m.b.t. BTW-teruggave is er voor iedereen.
 • D.m.v. de salderingsregeling worden de maandelijks energiekosten lager.

Gemeentelijke leningen en subsidies in Balk
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? In Balk kan je aan de slag met o.a. de SVn Duurzaamheidslening. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens erg goedkoop een lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

BTW terugvragen
Koop je als particulier zonnepanelen? In dat geval kan iedereen de aankoop BTW indienen als teruggave. Men rekent bij installatie altijd 21% BTW. Indien je kiest voor een pakket met 10 panelen (€5700), dan pak je al €1197. Het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders vind je op belastingdienst.nl. Geen zin in gedoe? Dan kan je het ook uitbesteden

Salderingsregeling
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je feitelijk terugleveren aan het openbare net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je dezelfde prijs. Je streept dit weg tegen de afgenomen kWh stroom. Het gaat dan om salderen. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Als dat het geval is biedt de energieleverancier een lager tarief voor dit “extra” deel. De terugleververgoeding is hiervoor in het leven geroepen. Deze vergoeding is per aanbieder anders en vinden we terug tussen de €0,06 en €0,11

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement is in lijn met een royale 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Om en nabij 650.000 woningeigenaren hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt bepaald door het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Balk fluctueren tussen de €4900 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op pak ‘m beet 2930 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Energiedirect of Powerpeers betaal je hiervoor wel €659,25 (prijs mei 2024). Met goedkope zonnepanelen in Balk kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht bekijk je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119807€3400 – €4425€400
2300011€5125 – €5650€500
3326016€6000 – €6025€775
4386018€6550 – €6775€950
5447020€7050 – €7150€1010
6515022€7475 – €7975€1110

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Wegens de zonnepanelencheck Balk lees jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Balk is 2770 kWh. Hiervoor zijn benodigd rond de 11 pv-panelen van 295 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 panelen passend, voor 1800 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2975 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3825 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Meer dan 50% van de bewoners kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Bovendien zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn breed inzetbaar. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Balk?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-balk

Installateur zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Balk vergelijken? Gebruikmakend van het advies hieronder tref je in enkele stappen een deskundige specialist in de regio. De meeste leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Maak niet alleen een keuze op basis van de kosten. Let ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Betreft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Treft het een huurwoning of koophuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Definieer duidelijk de woning. Het soort dak (schuin & plat) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Kies daarna een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman geeft dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Balk.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Zo weten we hoe we je het beste kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Nadien verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen krijg je persoonlijke offertes van installateurs met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar wees scherp op de benodigde certificaten (denk aan CE-keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Wat is een zonnepanelen collectief?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn verschillende interessante collectieve zonnepanelen projecten. Relevant voor ondernemingen die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Je kunt eenvoudig investeren in zo’n project, vanaf zo’n €17,50 (maandelijks). Wat is er allemaal mogelijk?

 • Je kunt lid worden van een energiecoöperatie in de gemeente De Fryske Marren.
 • Er is altijd een zonnedeel beschikbaar via initiatieven zoals Greencrowd. Jouw stukje zonnestroom wordt als teruglevering op je energierekening vermeld. Na de gekozen looptijd (standaard 15 jaar) wordt het volledige investeringsbedrag weer teruggestort.
 • Je kunt samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Balk op het dak van een wooncomplex.

Postcoderoosregeling Friesland
Een zonnepanelen collectief is zeker een milieuvriendelijk optie. Je hebt het ook nog eens snel terugverdiend. Jouw stukje zonnestroom wordt als teruglevering op je energierekening vermeld. Belangrijk: Het betreft enkel de kale stroomprijs, en dus niet de belasting op stroom. Is het een project in je eigen buurt (Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sinjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel)? Op dat moment mag je ook de belasting op stroom afhalen van jouw energierekening. Het gaat dan om de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (Dit basisprincipe heet postcoderoos-regeling). De conditie is dat er een groep mensen wordt samengesteld die een speciale coöperatie opstart (postcodes 8560, 8561).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!