Zonnepanelen Drouwen kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Drouwen? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en je kunt er geld mee verdienen. D.m.v. zonnepanelen bij je huis wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Mede door de aantrekkelijke paneel prijzen, de mogelijkheid om BTW terug te vragen, en de interessante salderingsregeling worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Gebruikmakend van onze vergelijker ontdek jij handige gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Drouwen!

zonnepanelen installateur 9533
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode9533
Netnummer0599 (+31599)
Gasverbruik M31860 M3
Stroomverbruik kWh3170 kWh
Gemiddelde energierekening€194,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Drouwen september 2023

De bekende landelijke subsidieregeling bestaat niet meer. Een aantal gemeenten hanteren wel subsidieregelingen en speciale groene leningen. Via de site www.borger-odoorn.nl doorzoek jij wat de regels zijn in de gemeente Borger-Odoorn. Kan je hier niets over vinden? Subsidies en leningen vind je ook op energiesubsidiewijzer.nl. Overigens kan je de BTW over jouw investering terugvragen. Dit scheelt je zo €800,00. Voorts kan men kiezen voor de prima salderingsregeling.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie.
 • In de gemeente Borger-Odoorn kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale subsidie of lening.
 • De regeling m.b.t. BTW-teruggave is er voor iedereen.
 • Met de salderingsregeling kan elke huishouden extra geld verdienen.

Gemeentelijke subsidies + leningen in Drouwen
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? In Drouwen kan je onder andere een beroep doen op de Duurzaamheidslening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten tegen een speciaal rentetarief een afbetalingsregeling kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

BTW terugvragen
Laat je de zonnepanelen plaatsen als particulier? In dat geval mag men de BTW van de aankoop terugvorderen. Hierop zit 21% BTW. Bij een regulier pakket met 10 zonnepanelen (€5100), dan profiteer je al van een korting van €1071. Je kunt het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders downloaden op de website van de Belastingdienst. Heb je hier geen tijd voor? Er zijn allerlei bedrijven die dit graag voor jou regelen.

Salderingsregeling
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je de stroomprijs, je kunt het wegstrepen tegen je verbruik. Dit staat bekend als salderen. Maak jij niet alle stroom uit je panelen zelf op? Wat dat betreft ontvang je een lagere vergoedingvoor dit overschot. Energieleveranciers spreken vaak over terugleververgoeding. Het verschilt per energiebedrijf en varieert tussen de €0,035 en €0,11

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement is vergelijkbaar met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Pakweg 600.000 investeerders wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe lager de investering. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Drouwen zitten vaak tussen de €4000 en €6300 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op pakweg 2830 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Delta en Vandebron betaal je al snel €636,75 (kosten september 2023). Middels goedkope zonnepanelen in Drouwen is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf lees je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117508€3400 – €4225€420
2293013€5250 – €5700€650
3333014€5925 – €6100€750
4391017€6375 – €6725€880
5448019€7025 – €7175€1020
6488022€7500 – €7825€1090

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal zaken: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Mede door de zonnepanelencheck Drouwen achterhaal je of jouw dak geschikt is. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Drouwen bedraagt 3170 kWh. Dit kan je zelf opwekken met circa 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen zijn er minder nodig. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 4 zonnepanelen passend, voor 1800 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2950 kWh gaan we uit van 11, en voor 3825 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. Meer dan de helft van de bewoners kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn zeer flexibel. De prijs ligt lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Drouwen?

Tijdens de montage van zonnepanelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-drouwen

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Drouwen vergelijken? Middels het onderstaande stappenplan heb je in een zeer korte periode een professionele installateur in jouw omgeving. Tal van leveranciers hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de kosten. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Opdrachtomschrijving

  Verduidelijk expliciet het huis. Het genre dak (schuin + plat) en de focus-richting van het huis zijn belangrijke onderdelen. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur levert jou dan ook aantrekkelijk zonnepanelen advies in Drouwen.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Hierdoor weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Aansluitend verzenden zij de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs die goed staan aangeschreven. Let niet alleen op de beste aanschafprijs, maar kijk goed naar relevante keurmerken (bijvoorbeeld CE-keurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk, VDE keurmerk) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is een zonnepanelen collectief interessant?

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen allerlei aantrekkelijke collectieve zonnepanelen projecten. Zo kun je denken aan organisaties die het dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, vanaf plusminus €15,00 (maandelijks). Hoe doe ik mee?

 • Sluit je aan bij een energiecoöperatie in de gemeente Borger-Odoorn.
 • Je kunt een zonnedeel kopen via onder andere ZonnepanelenDelen. Jouw stukje zonnestroom wordt middels een saldering constructie verrekend met je verbruik. Wanneer het contract eindigd (standaard 15 jaar) wordt het volledige investeringsbedrag weer teruggestort.
 • Je kunt ook zelf de touwtjes in handen nemen. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Drouwen op het dak van een wooncomplex.

Postcoderoosregeling Drenthe
Een specifiek zonnepanelen collectief kan het verschil maken voor mensen die zelf geen woning hebben. Maar het levert ook euro’s op. De stroom die “jouw” panelen genereren wordt middels een saldering constructie verrekend met je verbruik. Disclaimer: de vergoedingen omvatten alleen de stroomprijs, en dus niet de belasting op stroom. Spreken we over stroom van panelen in de buurt (Borger, Buinen, Bronneger, Drouwen, Bronnegerveen, Drouwenerveen, Drouwenermond, Nieuw-Buinen, Buinerveen, Ees, Odoorn, Exloo, Valthe, Klijndijk, Odoornerveen, Tweede Exloërmond, Valthermond)? In die situatie kan jij ook de energiebelasting aftrekken van je energierekening. Dit noemen we de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (Of de postcoderoos-regeling). De eis is dat je met buurt/wijkgenoten een coöperatie gaat vormen (postcodes 9533).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!