Zonnepanelen Friens kopen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Friens? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en goed voor de portemonnee. Door gebruik te maken van een zonnepanelen-installatie wek je in eigen beheer groene stroom op. Omwille van gunstigere prijzen, de regeling met de fiscus (BTW teruggave), en een aantrekkelijke salderingsregeling is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Middels deze website ontdek jij actuele tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Friens!

zonnepanelen installateur 9009
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • BTW terugvragen.

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9009
Netnummer0566 (+31566)
Gasverbruik M31220 M3
Stroomverbruik kWh2320 kWh
Gemiddelde energierekening€133,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie zonnepanelen Friens december 2023

De landelijke aankoopsubsidie is er niet meer sinds 2013. Verscheidene gemeentes werken met duurzaamheidsleningen of een andere tegemoetkoming. Bij het energieloket op www.leeuwarden.nl ontdek je welke regelingen er zijn in de gemeente Leeuwarden. Geen resultaten? Surf naar energiesubsidiewijzer.nl. Evenzeer is aanspraak te maken op de 21% BTW teruggave regeling. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Tevens onderscheiden we de aantrekkelijke salderingsregeling.

 • Subsidiemogelijkheden zijn niet beschikbaar.
 • Binnen de gemeente Leeuwarden zijn er verschillende mogelijkheden.
 • BTW op zonnepanelen terugvragen is voor iedereen.
 • D.m.v. de salderingsregeling worden de maandelijks energiekosten lager.

Gemeentelijke subsidies + leningen in Friens
Direct zonnepanelen bestellen? In Friens zijn er leningen beschikbaar zoals de Groene lening. Deze groene leningen waarmee consumenten met een interessante rente een krediet kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

BTW terugvragen
Gaat het om een particuliere zonnepanelen installatie? Op dat moment kan men de BTW op aankoop en installatie indienen voor teruggave. We spreken over een 21% BTW-tarief. Bij een bestelling van bijv. 10 panelen (€5200), dan pak je al €1092. Je dient je aan te melden als ondernemer via het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Loop je ergens tegenaan? Dan kan je het ook uitbesteden

Salderingsregeling
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je dezelfde prijs. Je streept dit weg tegen de afgenomen kWh stroom. Dit staat bekend als salderen. Houdt je echter zelf opgewekte stroom over? In die situatie zal de aanbieder een beperkte vergoeding betalen voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Dit staat bekend als terugleververgoeding. Dit varieert per leverancier en komt vaak uit tussen de €0,055 en €0,105

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Pakweg 650.000 investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Friens variëren tussen de €5300 en €6100, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa om en nabij 3090 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie en Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €695,25 (prijs december 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Friens is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna doorzoek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118607€3675 – €4400€380
2278012€5000 – €5675€650
3321015€5950 – €6050€775
4410018€6525 – €6775€940
5431020€7050 – €7300€990
6501023€7425 – €7925€1080

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Door de zonnepanelencheck Friens lees jij de geschiktheid van je dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Friens is 2320 kWh. Je hebt dus nodig plusminus 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Disclaimer: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 panelen afdoende, voor 2000 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2950 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3950 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de huizenbezitters installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien vinden we dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen zijn zeer flexibel. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Heb ik een vergunning nodig in Friens?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op het huis is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in Nederland!


zonnepanelen-kopen-friens

Plaatsen in de regio:

Interessante installaties:


Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Friens vergelijken? Door gebruik te maken van onderstaande tips kies jij vandaag nog een deskundige leverancier in je woonplaats. Diverse adviseurs hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de tarieven. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer het soort woning. Het soort woning (plat en/of schuin) en de focus-richting van het huis zijn relevant. Maak tevens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert verschaft dan namelijk interessant zonnepanelen advies in Friens.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het gaat hier om voorletter + achternaam, tel. nr. en e-mailadres. Dan komen we erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Daarna zenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. IEC keurmerk, CE-keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk) en referenties. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Het voordeel van een zonnepanelen collectief

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn vele rendabele collectieve zonnepanelen projecten. Voorbeelden zijn organisaties die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, al vanaf +/- €35,00 per 4 weken. Hoe werkt dit?

 • Da starten met een energiecoöperatie in de gemeente Leeuwarden.
 • Je investeert door het kopen van een zonnedeel via initiatieven zoals www.zonnepanelendelen.nl. “Jouw” zonnestroom wordt verrekend met de energienota. Na het verstrijken van de periode (10 tot 15 jaar) krijg je de inleg vaak weer terug.
 • Je kunt aankloppen bij een energiecoöperatie. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Friens op het dak van een clubhuis.

Postcoderoosregeling Friesland
Zo’n zonnepanelen collectief is zeker een milieuvriendelijk optie. Maar het is ook voor jezelf winstgevend. Het aandeel stroom dat jij opwekt wordt als teruglevering op je energierekening vermeld. Concreet: Het betreft enkel de kale stroomprijs, de belasting op elektriciteit kan je niet terugvorderen. Gaat het over zonnestroom uit de buurt (Binnenstad, Transvaalwijk & Rengerspark, Bilgaard & Havankpark e.o., Vrijheidswijk, Lekkum e.o., Blitsaerd, Oldegalileën & Bloemenbuurt, Tjerk Hiddes & Cambuursterhoek, Vlietzone, Oranjewijk & Tulpenburg, Heechterp, Schieringen & De Centrale, Camminghaburen, Grote Wielen & De Groene Ster, Bedrijventerreinen-Oost, Achter de Hoven, Schepenbuurt, Wielenpôlle, Huizum-Oost, Huizum-West, Aldlân, Nijlân, Hempens/Teerns e.o. & Zuiderburen, Wirdum & Swichum e.o., Wytgaard e.o., Goutum e.o., Techum, Wiarda, De Werp, De Zwette, Vossepark & Helicon, Vogelwijk & Muziekwijk, Valeriuskwartier & Magere Weide, Westeinde, Buitengebied Noordwest, “De Zuidlanden”, Wergea & Warten e.o., Reduzum e.o., Grou e.o., Jirnsum e.o., Noord, Zuid, Zuid, Noord, Mantgum, Wijk 03, Wijk 04)? Dan kan jij ook de stroom-belasting afhalen van jouw energierekening. Het gaat hier over de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (De term hiervoor is de postcoderoos-regeling). De conditie is dat men met verschillende buurtbewoners een coöperatie start (postcodes 9009).


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!